19 Şubat 2010 Cuma



HAÇ YOLU

Haç Yolu        "Yorulup cesaretinizi yitirmemek için günahkârların bunca karşı koymalarına
 katlanmış Olan'ı düşünün."   (İbraniler 12,3)
 Kurtarıcımız İsa, insanların kurtuluşunu gerçekleştirmek için çekmiş olduğun acıları derin derin düşünerek içimizde duymaktayız. Sen bizleri sevdiğin için bu ıstıraplı yola gittin. Senden örnek alarak, her zaman fedakarlık edebilmemiz için bize yardım et.
1.Durak.   Mesih İsa ölüme mahkum edilir.
Mesih İsa, Pilatus'un önünde elleri bağlı olarak durmaktadır. Kendisini suçlayanlar kinle; "çarmıha,çarmıha!"diye bağırmaktadır. Pilatus vicdanını dinlemeyerek, İsa'yı ölüme mahkum eder. İsa haksız kararı sükunetle dinler.Kurtarıcımız İsa bizlerin kurtulup yaşayabilmesi için, senin hakkında verilmiş olan hükme itiraz etmedin. Senin gibi fedakarlık edebilmemiz ve Allah'ın isteklerini her zaman yerine getirebilmemiz için bize kuvvet ve metanet lütfet. Amin.

2.Durak    Mesih İsa Haçı omzuna alır.
Mesih İsa ağır haçı, Ferisilerin ve toplanan halkın alaylı bakışları ve hakaret dolu bağırmaları arasında, yaralı omuzlarına alır.Kurtarıcımız İsa, başına ne geleceğini bildiğin halde, bizleri sevdiğin için ıstırap ve işkence yolunda yürümek üzere haçı omuzlarına aldın. Acı bir kader ya da karanlık bir gelecek karşısında ve bizlerden zor şeyler yapılması istendiği zaman, bize güç ver; yükümüzü senin yolunda, yorulmadan, taşıyabilelim. Amin.

3.Durak    Mesih İsa, Haçın ağırlığına dayanamayıp düşer.
Haç çok ağırıdır. Kurtarıcımız, ayakları bir taşa çarparak düşer. Bunun üzerine O'na kötü muamele ederler. Fakat İsa kalkar, haçı taşır ve acılar içinde yoluna devam eder.Kurtarıcımız İsa, bizim yüzümüzden, sana taşıttırılan haçın ağırlığına dayanamayıp düştün. Gücün yetmediği halde, haçı bırakmayıp tekrar omuzlarına aldın. Bu büyük fedakarlığın daima hatırımızdadır. Bize yardım et ki her gün, senin sevgin için hayatın güçlükleriyle mücadele edebilelim. Amin.

4.Durak   Mesih İsa, Annesi ile karşılaşır.
Meryem Ana, Oğlunu görmek için, bir sokak köşesinde beklemektedir; çünkü bu ıstıraplı anında, Oğlunun acılarını paylaşmak istiyordu.Kurtarıcımız İsa, Annen bu ıstırap dolu yolda seninle karşılaştığı zaman, kalbini parçalayan keder ve acının büyüklüğünü hissetmek kabil mi? Bizim de geçtiğimiz hayat yolunda acı ve sıkıntılara dayanabilmemiz ve birbirimizin acılarını paylaşabilmemiz için bizlere güç ve sabır ver. Amin.

5. Durak   Kireneli Simon, İsa'nın haçını taşımasına yardım eder.Düşmanlar, Mesih İsa'nın yolda ölmesinden korkarak, oradan geçmekte olan Simon'u, İsa'ya yardım etmesi için zorlarlar.Kurtarıcımız İsa, Kireneli Simon için sana yardım etmek, ne büyük bir şeref! İnsanların ve kendi günahlarımızın kefaretini ödemek için, sana layık bir şekilde haçımızı taşımakta bize güç ver ve bu hususta başkalarına da yardım etmek için bize yol göster. Amin.


6. Durak   Veronika Mesih İsa'nın terini siler.Mesih İsa, sıcak güneşin altında ilerlemektedir ve yüzü kan ve ter içindedir. Bu sırada Veronika adında bir kadın, kalabalığın arasından ortaya çıkıp İsa'nın terini siler.Kurtarıcımız İsa, muhtaç olduğun bir anda sana hizmette bulunduğu için, Veronikaya hediyelerin en büyüğünü lütfettin, mukaddes yüzünü onun başörtüsüne resmettin. Nurlu yüzünü bizim kalbimize de resmet; inancımızı hiçbir zaman inkar etmeyelim. Zor durumda bulunduğumuz zaman başkalarının bize yaptıkları iyilikler için minnettar olmamız gerektiğini bilelim. Amin.

7. Durak   Mesih İsa, ikinci kez düşer.Kurtarıcımızın kuvveti gittikçe azalmakta ve acıları artmaktadır. Bu sırada öncekinden daha fena bir şekilde düşer, güçlükle kalkar.Kurtarıcımız İsa, fena alışkanlıklarımızdan vazgeçmek istemediğimiz ve günah işlemekte devam ettiğimiz için, ikinci kez düşüp ıstırap çektin. Sana yalvarıyoruz; bizi affet. Ümitsizlikten kurtar ve kötülük karşısında bize güç ve iman ver. Amin.



8. Durak   Mesih İsa, üzüntü içindeki kadınları teselli eder.Mesih İsa'yı götüren kafileyi, ağlayan kadınlar takip etmektedir. İsa bu kadınlara dönerek; "Benim için değil, çocuklarınız ve kendiniz için ağlayın" demekle onlara günahlara pişman olmaları ve Allah'ın mahkemesinden korkmaları gerektiğini hatırlattı.Kurtarıcımız İsa, sen çarmıha giderken, bizlerden sadece merhamet ve dindarlık hisleri ve güzel sözler beklemiyorsun; senin için duyduğumuz hislere uygun olarak yaşamamızı istiyorsun. Erdemli ve dürüst bir hayat sürmek için bize güç ver ve her türlü kötülükten korkmamız gerektiğini bize öğret. Amin.

9.Durak  Mesih İsa üçüncü kez düşer.Kervan, ıstırap tepesine yaklaşmaktadır. Bitkin halde bulunan Mesih İsa üçüncü kez düşer,son kuvvetini harcayarak tekrar kalkar.Kurtarıcımız İsa, günahlarımızın ağır yükü altında yerde yatmaktasın; kurtuluşumuz için günahlarımızın kefaretini Golgota dağında ödemek istiyorsun. Bize yardım et; hayatımız boyunca haçtan ayrılmayalım; yarı yolda kalmayalım. Senin gibi, yükümüzü candan ve cesaretle taşıyalım. Amin.

10. Durak   Mesih İsa'nın elbiseleri çıkarılır.Kurtarıcımız nihayet hükmün infaz edileceği yere varmıştır. Yaralarına yapışan elbiseleri üzerinden çıkarılırken, yaraları tekrar kanamağa başlar ve acıları artar.Kurtarıcımız İsa, kendini feda etmeğe hazır olduğunu Allah'a göstermek için bütün maddi şeylerden vazgeçiyorsun. Bencillikten bizi kurtar ve icabettiği zaman, her şeyi senin ve kardeşlerimizin uğruna kolaylıkla feda edebilmemiz için bize yardım et. Amin.


11. Durak   Mesih İsa çarmıha gerilir.Cellatlar, kurtarıcımızı ellerinden ve ayaklarından haça mıhlarlar. Mesih İsa bu sırada ifade edilemez acılar çeker.Kurtarıcımız İsa, bizleri selamete kavuşturmak için Allah'a kendini kurban etmek istedin. Bu gün dahi, günahlarımızın kefaretini ödeyebilmemiz için Kutsal Ayinde kendini yeniden , fakat bu defa kan dökmeden, Allah'a kurban olarak sunuyorsun. Bu hareketinin derin manasını anlayabilmemiz için bize yardım et. Amin.

12. Durak   Mesih İsa haç üzerinde ölür.Kurtarıcımız İsa, haçta asılı iken, cellatları affeder; yanındaki katile cenneti vaat eder; Yuhanna'ya annesini emanet eder ve saat üçte yüksek sesle; "Her şey tamam oldu" dedikten sonra ruhunu teslim eder.Kurtarıcımız İsa, sen dedin ki; "Dostları için canını vermekten daha büyük bir sevgi yoktur". Sen de, haç üzerinde can verinceye kadar bizi sevdin ve Allah'ın isteğini yerine getirdin. Bize yardım et; kutsal haçtan kuvvet alarak sevgiyle yaşayıp sonsuz hayata erişelim. Amin.

13. Durak   Mesih İsa haçtan alınıp annesine teslim edilir.Mesih İsa artık acı çekmemektedir. Vücudu çarmıhtan alınıp, annesinin kollarına bırakılır. Oğlunu bu kadar seven bir anne için, kan ve yaralar içindeki o vücudu seyretmek, ne büyük bir acı!Kurtarıcımız İsa, insanların kurtulması için kendini feda ettin. Çarmıhın altında seninle birlikte acı çekerek, kurtuluşumuza katılan annen, hepimizin annesidir. Meryem Ana, hayatımız boyunca bizi koru ve şefkatini esirgeme; ölüm anında yanımızda bulun ve bizi Oğlunun yanına götür. Amin.

14. Durak  Mesih İsa mezara konulur.Kurtarıcımızın yaralı vücudu kayalara oyulmuş bir mezara konulur. Etrafı hüzün verici bir sükunet kaplamıştır. Bu sükunet onun ölüme karşı zaferini haber vermektedir; çünkü pek yakında İsa dirilecektir.Kurtarıcımız İsa, demek ki, ıstıraplı ölümün bir yenilgi değildi, çünkü sen bütün ıstırapların sonunda ölümü yenip göğe çıktın. Omuzlarımıza yükleyeceğin her yükün bir lütuf kaynağı olduğunu anlamamıza yardım et ve sonsuz hayata giden yolun, senin izlediğin yol olduğunu bize öğret. Amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder